Friday, March 13, 2015

Alhamdulillah.. Aisyah Raniya lahir pada 18 Oktober 2014..

Assalamualaikum,

(Tarik nafas dulu....fuh..)..

Ok. Boleh sambung cerita sekarang.. 

Bila nurse cakap dah nampak kepala baby.. saya pun menurut perintahlah.. ikut je apa nurse arahkan.. dia suruh teran macam nak buang air besar tu.. lepas beberapa kali.. akhirnya.. keluarlah si dia yang dinanti-nantikan.. Alhamdulillah.. 

Lepas je baby keluar, saya automatik sebut Allahuakbar beberapa kali.. bila dengar baby nangis.. rasa.. emm.. tak tahu nak cakap..bersyukur sangat-sangat.. Aisyah Raniya lahir pada 18 Oktober 2014, jam 12.03 tengah hari..

Bila nurse bagi baby kat saya dan letak atas badan.. rasa gembira sangat... lebih-lebih lagi bila tengok mata dia yang besar merenung saya.. terus terdetik kat hati saya nama Raniya yang bermaksud pandangan yang mendalam.. lama juga dia merenung saya.. rasa bersyukur tak terkata..

Lepas tu nurse ambil dia.. saya dengar dia menangis.. huhu.. kesian dia.. nurse suruh push lagi untuk keluarkan uri.. lepas tu kena jahit pula... yang ni paling tak best.. haha.. sakit bila dah sampai lapisan yang last tu.. fobia pulak rasa.. lepas habis semua prosedur tu, saya sempat whatssapp suami.. dia tak sangka saya dah bersalin.. haha..

Dah habis semua prosedur tu, ada nurse datang bawa makanan.. dan suami saya muncul dan nurse bagi baby kat dia untuk azan.. en Salleh agak bengang sikit sebab dia tak dipanggil masa saya nak bersalin.. lepas tu dapat masuk untuk azankan baby 10 minit je..

Saya pula dah lapar.. bila nak makan je, nurse cakap kena keluar dari bilik bersalin tu.. makan kat wad nanti...hmm.. ikut je lah..

Bila dalam perjalanan nak naik ke wad tu, saya rasa contraction lagi.. biar betul?? sakit makin kerap.. saya beritahu nurse, nurse tu cakap biasa lah tu.. heh.. tapi ni sakit sangat.. takkan la..

Bila nak naik ke katil ( katil tu katil sementara, kat tepi tingkap je..sebab tak ada katil proper yang kosong) darah banyak mengalir keluar dan saya rasa tak ada tenaga sangat.. nasib baik ada seorang kakak kat wad tu bagi saya air milo.. sempatlah minum sikit.. lepas tu memang saya rasa lesu sangat dan darah makin banyak keluar.. mak saya pun panggil nurse dan saya dibawa ke sebuah bilik..

Doktor check dan rupanya masih ada darah dalam rahim tak habis keluar.. doktor tu siap cakap darah keluar laju macam air terjun.. (grrr... ngeri rasa).. memang lepas tu perut saya ditekan-tekan.. kena seluk lagi untuk keluarkan darah.. memang seksa..haih..

Lepas dah habis semua proses keluarkan tu..barulah saya dibawa ke katil..betul-betul depan kaunter nurse.. lemah sangat badan masa tu.. tak sempat lagi susukan baby. nasib baik dia tidur je..

Dalam kepala saya masa tu fikir baby je.. takut dia lapar. Alhamdulillah dia ok je masa doktor periksa-periksa saya.. petang tu doktor datang lagi.. ada lagi rupanya darah yang tak keluar.. takut darah beku.. nasib baik jahitan semua ok.. (kalau tak ok.. huh..ngeri rasa, tak nak bayangkan..huhu)..

Bila baby dah terjaga, saya pun susukan baby.. dah lewat petang tu, saya tanya nurse boleh ke ahli keluarga tunggu, nurse cakap tak boleh.. peraturan di hospital tu, waris tak boleh tunggu.. sedih rasa.. dahlah keadaan saya agak teruk masa tu.. lemah sangat.. tapi apakan daya.. ikutkan je lah..

Bila semua family dah balik, saya pun nak pergi tandas.. minta nurse temankan.. saya pun buang air kecil.. bila nak bangun, saya rasa pening.. rasa macam nak pitam.. saya jerit panggil nurse kat luar tapi tak tahulah dia dengar ke tak.. saya sempat capai pintu bilik air.. dan..

Dunia gelap! 

Sedar-sedar je, ada dua orang nurse tengah cuba nak angkat saya yang masa tu dah terduduk di atas lantai..

Ya Allah.. ujian lagi.. terus saya dipapah ke katil dan baring.. nurse dan doktor periksa saya dan disuruh rehat.. saya tak dibenarkan bergerak ke mana-mana..

Keesokan harinya, ada 1 lagi berita yang tak best datang.. anak saya disahkan ada kekurangan enzim G6PD (nanti saya cerita lebih lanjut tentang G6PD ni).. secara ringkasnya, dia tak boleh makan kacang parang, blueberry, tak boleh dekat dengan ubat gegat, camphor, dan ada ubat-ubat yang dia tak boleh makan.. hmm.. nak nangis saya dengar..   tapi ini bukan penyakit.. cuma kalau termakan atau terkena benda-benda tu akan ada kesan pada sel darah dia...nantilah saya cerita ye.. entri khas G6PD..

Dan disebabkan G6PD ni jugalah kami berdua kena duduk di hospital untuk 5 hari berikutnya.. doktor pun tak bagi balik lagi sebab keadaan tekanan darah saya yang rendah dan HB makin turun.. ok.. tabahkan hati..

Duduk 5 hari kerana G6PD tu sebab bayi yang kekurangan G6PD ni mudah kena jaundis.. jadi perlu lebih pengawasan.. dan Aisyah Raniya kena duduk bawah lampu biru tu pada hari Isnin sebab ada kuning sikit.. jadi 1 malamlah dia duduk bawah lampu tu.. al-kisahnya, dia tak nak tidur sendiri.. nak saya peluk..hmm..dengan saya sekali duduk bawah lampu biru tu.. sedih sangat.. sampai saya menangis..dahlah badan lemah..datang pula macam-macam dugaan..

Alhamdulillah, lepas tu tak ada apa-apa yang berlaku lagi.. cuma setiap hari saya nak masa melawat tu cepat sampai supaya ada mak dan en salleh dengan saya.. rasa lemah sangat bila kena buat semua benda sendiri dalam keadaan saya yang tak kuat sangat masa tu.. jalan sikit rasa macam nak pitam.. dahlah hari-hari kena cucuk untuk ambil darah.. ada pula 1 hari tu doktor kata tiub darah saya hilang.. esoknya kena ambil darah lagi.. haih.. dua-dua tangan saya ni penuh dengan jarum.. susah sangat nak susukan baby dengan benda-benda tu dicucuk kat tangan kiri dan kanan..(ada lagi kesan sampai sekarang)..

Masa saya 'berkampung' kat hospital tu.. ramai juga keluarga dan kawan-kawan yang datang melawat.. syukur Alhamdulillah.. terubat sikit rasa sakit.. yang paling terharu, nenek saya pun datang (nenek saya meninggal dunia 21 Januari lepas..).. terharu sangat walaupun nenek tak berapa sihat, dia nak juga datang tengok cicit dia yang terbaru ni.. dan Aisyah Raniya adalah cicit terakhir yang dia sempat tengok.. siap buatkan kenduri dan marhaban lagi masa hari ke-44.. terima kasih, nenek.. setiap hari, in shaa Allah akan saya kirimkan Al-Fatihah untuk nenek.. (harap anda semua sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah nenek saya ye.. terima kasih..)..

Tiba hari Khamis, 23 Oktober 2014.. adalah hari yang paling bahagia sebab DAH BOLEH BALIK RUMAH! Saya cakap kat Raniya..'hari ni kita balik rumah atuk'.. lepas tu dia senyum.. hehe.. bijak budak ni.. macam tahu je nak balik dah.. hehe..

Hari ke-15, kami buat kenduri aqiqah.. syukur sangat.. saya dan en Salleh rasa sebak masa bawa Raniya pusing untuk gunting rambut masa majlis tu.. Alhamdulillah.. kami juga buat aqiqah dengan EZQurban pada hari ketujuh..

Dan dalam tempoh 2 bulan masa dalam pantang tu, Raniya kerap menangis...susah nak tidur, masa menyusu dia senyaplah.. letak je kat katil.. menangis..huwaaa... memang mencabar sungguh.. dari kat hospital lagi memang dia kerap menangis.. cukup 2 bulan.. kurang sikit dah.. Alhamdulillah.. hehe.. malam memang kami berjaga sebab dia berjaga .. kena dukung sambil baca ayat Al-Quran..baru dia tenang..

Ok. Rasa dah habis kot cerita pengalaman pertama kali melahirkan anak ni.. hehe..esok, in shaa Allah Raniya akan berusia 5 bulan jika ikut kalendar hijrah ( Raniya lahir 23 Zulhijah).. Alhamdulillah.. moga jadi anak solehah ye, sayang.. Papa, Mama love you Aisyah Raniya!

En Salleh dan Raniya (nampak tak kaunter/stesen nurse kat belakang tu..hehe.. semua yang nurse borak saya dengar!)

till then,
love love..



4 comments:

iryanty ahamad said...

asalamualaikum..
alhamdulilah kedua duanya sihat...ngeri pulak baca pengalaman lin...betapa jebatnya seorang itu berjuang demi 1 nyawakan..syukur alhamdulilah...

QasehnyaRania said...

Allah.
serius bab darah tu kan..

ciksu hari tu lps bsalin
stary jahit koi 12.koi 1 baru sudah.
itupon lps nurse check dr dtg check dia tekan kasi darah betul betul hbs.skit tp tahan j.pastu dr yg hbiskn jhitan tu.
kendian lepak kt labour room sampai kot 3 kot.
punya lah lama.pastu bru blk wad. tlepas lunch. slpas bsalin dpt minum susu kambing je..

alhamdulillah semuanya baik baik belaka.

ciksu pon buat akikah dgn ez qurban.tp terlewat.bukn pd hri ketujuh la mksud sy tu.

nti citer pasal G6PD tu ye..

LydSunshine said...

Errk.... geri jgk cerita ni. Darah beku dan pitam tu. Alhamdulillah, skrg semua dah selamat kan? Rania pon dah 5 bulan. Tahniah ye.

noly anna said...

salam. tahniah dapat baby girl :) dulu unisel eh? ntah2 kenal haha