Friday, December 26, 2014

Hadiah hari lahir paling bermakna...

Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. segala puji bagi Allah..

In sha Allah hari ni saya akan bercerita sedikit tentang kehamilan saya.. Saya rasa ramai yang tahu bahawa kami telah lama menanti zuriat.. Maklumlah, dah hampir 3 tahun berkahwin (sekarang dah 4 tahun, Alhamdulillah..).. 

Saya mula merasa perubahan pada diri sekitar awal Februari 2014. Masa tu ada rasa sakit sedikit di bahagian bawah perut setiap kali menjelang petang.. dan minggu itu juga saya tolong kawan semakmal bedah tikus.. nasib baik saya hanya ditugaskan untuk menimbang organ dalaman tikus bukan membedah (kalau tak memang banyak la saya sedut diethyl ether..).. dan saya juga sedar yang period telah lewat beberapa hari..namun saya tak kisah sebab period saya memang kadang-kadang agak lewat.. (sebelum ni pernah juga buat pregnancy test bila period lewat tapi keputusannya negatif)..

Minggu berikutnya saya mula rasa loya selepas makan dan mula tidur awal (saya jenis yang tidur lewat).. pukul 9 malam dah mengantuk.. selalunya saya tidur pukul 12 atau 1.. mula datang rasa pelik tapi dibiarkan saja sebab saya fikir mungkin saya penat.. tanggal 22 Februari 2014 adalah hari lahir saya yang ke 28 dan hari itu juga kami ke Temerloh untuk menghadiri kenduri kahwin.. mulalah rasa loya dalam kereta ketika dalam perjalanan ke sana.. keesokan harinya kami ke Setia City Mall.. mula bincang dengan En Salleh pasal pregnancy test.. kami pun beli di farmasi.(dalam perjalanan pulang, saya muntah di tepi jalan, sebelah UiTM Puncak Perdana)... malam tu kami test..

Tapi malangnya, urine saya tak kena pada pregnancy test tu dan result tak keluar.. jadi, kami biar saja benda tu atas mesin basuh.. bila tiba Subuh, tiba-tiba ada 2 garisan!!.. eh, biar betul!! rupanya mungkin ada sedikit urine saya yang terkena pada pregnancy test strip tu..

En Salleh dah gembira masa tu.. tapi saya pula macam tak ada perasaan sebab terlalu pening dan loya pagi tu.. lagi satu sebab urine tak kena betul dekat pregnancy test jadi saya tak mengharap sangat.. saya minta En Salleh beli lagi pregnancy test.. dan hari tu juga saya tak pergi makmal sebab 'mabuk'... huhu..

Tengah hari tu, En Salleh balik dan kami buat ujian lagi.. dan ternyata positif! Alhamdulillah.. dan malam tu kami ke klinik dan doktor pun kata positif.. tapi belum boleh scan sebab masih awal.. (2-3 minggu).. alhamdulillah.. kami terus telefon ibu bapa kami.. dan mereka juga gembira.. (mestilah kan..).. 

Oklah, nanti sambung lagi ye..

till then,
love love..

Wednesday, December 24, 2014

Memperkenalkan... Aisyah Raniya binti Mohd Salleh..

Assalamualaikum,

Sebagai tirai pembukaan.. (haha!).. inilah wajah puteri kecil kami yang diberi nama Aisyah Raniya binti Mohd Salleh.. sekarang sudah berusia 2 bulan.. Alhamdulillah..



till then,
love love

Sunday, November 30, 2014

Terima kasih Nuffnang..

Assalamualaikum..

Huh.. lama betul tak bersiaran.. ni pun dapat curi masa sekejap sebab si kecil tu dah tidur..huhu..
Alhamdulillah..

Terima kasih Nuffnang sebab sudi bagi CPUV walaupun dah lama tak tulis cerita baru di blog ni.. maklumlah..baru lepas bersalin. oh ya.. hari ni genap 44 hari.. Alhamdulillah.. dan kami pun dah balik rumah sendiri.. kalut juga ni.. doakan kami dapat mengharungi cabaran sebagai ibu bapa baru dan pelajar PhD.. huhu.. (berat rasa.. doakan kami tabah dan berjaya akhirnya..in shaa Allah..amin)..



till then,
love love..

p/s: nanti saya tulis pengalaman pertama kali mengandung.. tunggu ye.. banyak yang saya nak kongsi.. doakan saya agar diberi kesempatan untuk abadikan semuanya di blog ni.. in shaa Allah..

Wednesday, November 12, 2014

'Online shopping' lagi..

Assalamualaikum..

Yay! Yang ditempah telah tiba.. disebabkan tak dapat keluar shopping.. kita shopping online je.. ni adalah hasil tangkapan yang terbaru..


Kalau anda nak beli CD/DVD yang best.. bolehlah ke inteam mobile. Banyak CD/DVD nasyid, selawat, bacaan Al-Quran.. semoga bermanfaat untuk semua..

till then,
love love..

Monday, November 10, 2014

Jam-Packed Pizza from Pizza Hut

Assalamualaikum,

I know.. I'm still in confinement period..but it won't stop me from updating on great foodies.. hehe..
Recently, Pizza Hut had launched its latest pizza called Jam-Packed. This pizza is so unique because it has 2 beautiful and delicious layers.. It tastes great! ( I had several bites.. hehe..)..




till then'
love love..

Saturday, November 8, 2014

Mudahnya membeli buku di mphonline.com

Assalamualaikum,

Ya, saya sedang dalam pantang..namun tangan tetap gatal nak beli buku.. nasib baik ada http://www.mphonline.com/welcome/welcome.aspx ... hehe..dapat juga beli buku.. mudah dan cepat.. saya baru buat pesanan khamis lepas, dan hari ini (sabtu), buku dah sampai..





Alhamdulillah.. thank you, MPH.

till then,
love love

Thursday, November 6, 2014

Aisyah Raniya.. permata hati kami..

Assalamualaikum,

Ke mana saya menghilang...jawapannya ke hospital dan sekarang sedang berpantang.. hari ini genap 20 hari lahirnya puteri sulung kami.. ya, saya telah melahirkan bayi perempuan seberat 3.01kg pada 18 Oktober 2014 jam 12.04 tengah hari.. Alhamdulillah..


In sha Allah .. tak lama lagi saya akan ceritakan semuanya.. dari awal hingga kini..

till then,
love love

Saturday, October 11, 2014

Terima kasih!!

Assalamualaikum,

Wah..rezeki lagi.. Alhamdulillah.. baru sekarang dapat merasa CPUV yang banyak macam ni (orang lain mesti lagi banyak kan...)..  terima kasih, Nuffnang..!!


till then,
love love,,

Friday, October 10, 2014

Anak kucing yang kelaparan..

Assalamualaikum..

Baru-baru ni, kami didatangi oleh seekor anak kucing yang sangat comel.. buka je pintu rumah terus masuk (buat macam rumah sendiri..), jalan sana sini..meneroka setiap sudut rumah..ikut je mana kami pergi.. rupanya kelaparan.. terus telefon adik minta sikit makanan kucing.. lepas tu, punyalah laju si comel tu makan.. hehe.. terhibur hati..


nanti datang lagi ye..

till then,
love love..

Friday, October 3, 2014

Pan Pizza..

Assalamualaikum,

Bila tak sempat masak sebab balik lewat, terpaksalah beli makanan di luar.. teringat yang Pizza Hut buat promosi pizza saiz sederhana berharga RM15 (campur cukai RM15.90).. bolehlah untuk makan berdua kan.. jadi, kami pun belilah..

Katanya, pizza ni dah 'upgrade'.. Oklah juga.. roti tebal dan lembut, topping pun banyak.. puas hatilah juga.. Tak pasti pula promosi ni sampai bila.. tapi ada ditulis 'tawaran masa terhad'.. cepat-cepatlah pergi cuba ye..




till then,
love love..

Thursday, October 2, 2014

Katalog IKEA 2015

Assalamualaikum,

Akhirnya sampai juga katalog yang dinanti-nanti di peti surat rumah saya semalam.. Hehe.. hari tu ada isi borang online di FB IKEA, dan mereka akan pos katalog ni ke rumah.. Terima kasih, IKEA..
Baru belek-belek beberapa muka surat.. rambang mata tapi apakan daya.. bajet makin ketat.. telan air liur sajalah..


till then,
love love..

Another CPUVs! Thank you so much, Nuffnang!!

Assalamualaikum,

Alhamdulillah.. I know that it is not that much but I'm still thankful.. Thank you, Nuffnang..

till then,
love love..

Tuesday, September 30, 2014

Thank you.. thank you..thank you..

Assalamualaikum,

Thank you, Nuffnang for another CPUV! I'm so happy!!

till then,
love love..

Friday, September 26, 2014

PhD Comics

Source: phdcomics.com


till then,
love love..

Wednesday, September 24, 2014

Why You Shouldn't Drink Warm Bottled Water

Assalamualaikum,

Article by: Laura Tedesco Sep 24, 2014
Source: Yahoo! Health

A few years back, rumors circulated that Sheryl Crow claimed drinking bottled water left in a hot car had given her breast cancer. The result? A fresh wave of good, old-fashioned American fear. Since then, the worry over plastic bottles leaching dangerous chemicals into our water has never quite disappeared — and perhaps for good reason, suggests a new study published in the September edition of Environmental Pollution.
Scientists from Nanjing University in China and the University of Florida investigated the effects of storing 16 brands of bottled water (all sold in China) at three temperatures: 39 degrees F, 77 degrees F, and 158 degrees F, intended to mimic the temperatures of a refrigerator, a standard room, and the inside of a car, respectively. “Based on the literature, that is a temperature that’s reachable on a hot summer day in a car,” study author Lena Ma told Yahoo Health.
The researchers checked the levels of two substances —antimony and bisphenol A (BPA) — after one, two, and four weeks. Antimony, a trace heavy metal, has been found to play a role in lung, heart, and gastrointestinal diseases, according to a 2009 study reviewThe International Agency for Research on Cancer classifies one form of the metal, called antimony trioxide, as a “possible carcinogen.” BPA, meanwhile, is a chemical that can mimic estrogen in the body and which is found in some plastics; it’s been banned for use by the FDA in baby bottles and sippy cups.
The researchers found that as the temperature rose and time passed, increasingly high levels of antimony were detectable in the bottles of water. Specifically, at 77° F, the release of antimony increased by as much as twofold over that at the cooler temperature — although the levels of the trace metal varied by brand, increasing significantly at 77 degrees F in only six out of 16 brands.
BPA levels, meanwhile, went up in only three brands at this temperature, though the concentration still wasn’t high enough to cause concern, Ma said. But the presence of BPA in bottled water, period, is still something of a mystery: “In theory, the plastic should not contain BPA,” she said. One explanation, she noted, is that “during the manufacturing process, especially if you use recycled plastics, you may find trace amounts of BPA. It’s an impurity.”  
At 158 degrees F — the hot-car condition — antimony concentrations consistently increased, with up to a 319-fold boost in levels of the metal, compared with levels in the refrigerator condition. The highest level measured was .00026 milligrams per liter of water, which is still lower than the EPA’s legal limit of .0006 milligrams per liter for drinking water. However, other countries, such as Japan, have set stricter limits on the substance.
The scientists estimate that, worst-case scenario, drinking the most heavily contaminated brand of bottled water could mean consuming .0004 mg of antimony per kilogram of body weight each day, which they said may pose a health risk, especially for children. Another factor to consider: Calcium — often found in bottled mineral water — has been shown to enhance the release of antimony. “Therefore,” the researchers wrote, “the health risk caused by [antimony] release from PET bottles in this study may be underestimated.” 
Why is antimony even in plastic bottles? The trace metal is necessary for the manufacture of polyethylene terephthalate, or PET, the most popular material for food and beverage packaging. Although the bottled water in the study was from China, “in the U.S., you also have antimony in the plastic,” said Ma. “But I cannot say that what you find in China is what you’re going to find in the U.S.” Past research has, in fact, shown variability in the quality of PET plastics from different countries.
Despite the relatively low levels of the substances studied, Ma still advises tossing — rather than drinking — water that’s been stored in hot conditions. “If you have bottled water in a hot temperature, the antimony will release from the plastic and get into your water,” she said. Her advice: Store your 24-pack of bottled water in a refrigerator or in room-temperature conditions. 
Should you worry about one quick swig of warmed-up water? “If you drink [a hot bottle of water] once in a while, I don’t think that’s a concern. One is no problem. Even a few is no problem. It’s cumulative, ” Ma told Yahoo Health. “I don’t want to mislead people, saying bottled water is not safe. Bottled water is fine. You can drink it — just don’t leave it in a hot temperature for a long time. I think that’s the important message.” 

Monday, September 22, 2014

In Shaa Allah..Persediaan untuk masa depan.. Prudential BSN Takaful (Child)

Assalamualaikum,




Nak tahu lebih lanjut?? Nantikan post yang akan datang..

till then,
love love..

Saturday, September 20, 2014

Pisang Cheese Jakarta

Assalamualaikum,

Alhamdulillah.. akhirnya dapat juga merasa pisang goreng cheese yang sangat sedap.. ditambah dengan coklat... aaa... rasa nak makan lagi... (tapi jauh pula nak ke Shah Alam) .. semalam pun secara kebetulan kami ke Shah Alam sebab nak ke IPSIS UiTM untuk selesaikan yuran pendaftaran semester baru.. 
Dah selesai hal yuran, perut pun terasa lapar.. tiba-tiba teringat pisang goreng cheese..dulu cari tak jumpa.. tapi Alhamdulillah, kali ni jumpa.. hehe..
Gerainya terletak di Jalan Plumbum X7/X Shah Alam.. berhadapan dengan sebuah restoran di belakang Giant Seksyen 7..




Pisang goreng cheese plus coklat- RM8

Boleh tengok FB Pisang Cheese Jakarta untuk lebih info.. hehe..

till then,
love love..

Friday, September 19, 2014

'Ketagih' nak beli buku..

Assalamualaikum,

Hmm.. rasa dah lama tak borong buku.. teringin sangat nak pergi beli tapi asyik tak kesampaian.. (padahal dekat rumah ada lagi beberapa buah buku yang belum habis baca).. tangan dan kaki ni dah gatal sangat nak ke kedai buku.. Minggu lepas hampir terbeli buku secara atas talian... haha.. tapi terpaksa kawal nafsu sebab kekurangan bajet.. geram sangat tengok buku-buku baru di pasaran..
Help!!

till then,
love love..

Wednesday, September 10, 2014

Monday, September 8, 2014

New CPUVs! Thank you Nuffnang..

Assalamualaikum,

Thank you Nuffnang for another CPUVs! (Hoping for more.. hehe..)..

till then,
love love..

Thursday, September 4, 2014

Nasi Ayam Taugeh Bandar Puncak Alam

Assalamualaikum,

Susah nak cari kedai makan atau restoran yang hidangkan nasi ayam yang sedap.. tapi Nasi Ayam Taugeh ni memang sedap.. kena la juga dengan tekak saya.. (orang lain saya tak tahu.. hehe)..
Restoran ni baru je dibuka di Bandar Puncak Alam, Selangor.. oh ya, tuan punya restoran ni ialah kartunis Taugeh.. Saya suka nasi ayam cendawan.. kat tempat lain susah nak dapat.. en Salleh makan nasi ayam taugeh (nasi ayam biasa).. ada juga menu lain.. tengok gambar ye..












till then,
love love...

Wednesday, September 3, 2014

Makan di Fish n Co. One Utama

Assalamualaikum,

Ni cerita beberapa minggu lepas.. kami pergi makan di Fish n Co. One Utama.. rasa nak makan fish and chip sebab dah beberapa kali makan kat restoran western semuanya menghampakan.. ada yang hanyir, ada yang kurang masak.. hmm.. jadi kami pun pergi dengan 2 orang kawan lagi..


Rambang mata tengok menu.. tapi memang dah niat dalam hati nak makan fish and chip jadi, itulah yang dipesan.. nanti lain kali kita cuba menu lain pula..


Air pun ada macam-macam tapi saya minum air suam je sebab bajet.. hahahaha..




Saya pesan 'the best fish n chips in town'...


Air


 Saya pesan juga mashed potato.. sedap sangat!


Dan fish and chips.. Odd pun makan ni juga..



Ni Farah punya.. Chicken Mushroom Spaghetti..


En Salleh makan ni..Peri-Peri Catch (yang ni lagi sedap dari fish and chips yang saya pesan.. hehe)..



Ok.. tu je untuk hari ni.. hehe..

till then,
love love..

Tuesday, September 2, 2014

Alhamdulillah...

Assalamualaikum,

Alhamdulillah.. kami dah pun selamat pindah ke Hulu Selangor pada 31 Ogos 2014 lalu.. Terima kasih kepada semua ahli keluarga yang membantu..

Sekarang kami dalam proses adaptasi dan penyesuaian diri.. maklumlah..sebelum ni dah 4 tahun duduk di pangsapuri.. bila duduk rumah atas tanah ni lain sikit.. rasa kekok pun ada.. huhu.. (padahal lebih kurang sama je macam rumah papa mama).. haha..

oklah..

till then,
love love..

Friday, August 29, 2014

Nak pindah...

Assalamualaikum,

Ya, kami bakal berpindah rumah.. rumah sewa baru di Hulu Selangor.. Jauh la sikit kami nak ke makmal di Puncak Alam lepas ni.. tapi nak buat macam mana.. dah tiba masa untuk pindah.. doakan kami ye..
Terima kasih..

till then,
love love...

Monday, August 18, 2014

Makan char koey teow di restoran Serina Redzuawan lagi..

Assalamualaikum,

Jumaat lepas, kami ke IPC Mutiara Damansara.. cari-cari barang di satu fair ni.. hehe.. lepas tu, terus pergi makan char koey teow.. yang terfikir hanya restoran Serina Redzuawan.. hihi..



Saya makan char koey teow dan En Salleh makan nasi goreng udang..





till then,
love love..

(maaf ye.. tak ada mood nak taip panjang2 hari ni...)

Friday, August 15, 2014

Sedapnya bebola daging Meatball Station, Plaza Shah Alam..

Assalamualaikum,

Minggu lepas, kami makan di Meatball Station Plaza Shah Alam (LG Floor).. dah lama tak makan di situ, jadi saya pun ajak suami pergi sebab teringin sangat-sangat.. (sekarang pun teringin..hehe.. En Salleh, jom pergi lagi esok...)..
Mushroom sauce nya sangatlah sedap..hehe.. bebola daging pun sangat lazat.. jom tengok gambar..



Lima ketul bebola daging dan kentang (RM5)

Garlic bread and mushroom sauce (RM5)

till then,
love love